"DOŠLO JE VREME DA SE NAORUŽAMO": Jezivo upozorenje stiže iz same EVROPE, ime ovog MOĆNIKA nije moglo da se ZAOBIĐE
Rat, Ilustracija, Foto: EPA-EFE ATEF SAFADI

DRAMA

"DOŠLO JE VREME DA SE NAORUŽAMO": Jezivo upozorenje stiže iz same EVROPE, ime ovog MOĆNIKA nije moglo da se ZAOBIĐE

Prebacićemo našu vojnu industriju u ratni režim

Objavljeno:

Premijer Velike Britanije Riši Sunak i Poljske Donald Tusk ocenili su danas u Varšavi da je došlo vreme da se Evropa ubrzano naoruža, a da iz raznih inicijativa u oblasti odbrane i vojne industrije hitno stvori tesno koordiniranu politiku bezbednosti koja će obuhvatiti ceo kontinent.

"Govorili smo o sve većim pretnjama. Objavio sam najveće povećanje našeg bužeta za odbranu na 2,5 odsto BDP. Došlo je vreme da se naoružamo", kazao je posle razgovora sa Tuskom britanski premijer Sunak.

Premijer Tusk saopštio je da su on i Sunak danas razgovarali u vojnoj bazi u Varšavi sa generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom da je potrebno da evropske zemlje prestanu da konkurišu jedna drugoj u odbrambenim inicijativama.

"Nema sumnje da iz raznih pojedinačnih inicijativa mora hitno da se rodi koordinirana politika bezbednosti koja će obuhvatiti ceo kontinent, EU i Veliku Britaniju. Moramo da prekinemo da konkurišemo jedni drugima i da se takmičimo u raznim inicijativama u oblasti odbrane. Potrebno je da ubedimo naše partnere da u potpunosti koordiniramo odbrambene sisteme, oružje i politiku odbrane", kazao je poljski premijer.

Donald Task
Donald Taskfoto: EPA-EFE/Piotr Nowak POLAND OUT

Sunak i Tusk su naglasili da Zapad mora da pomogne Ukrajini da se odbrani od neprestanog bombardovanja i napada Rusije, a britanski premijer rekao je da je vreme da se iskoriste zamrznuta ruska sredstva i da se njima pomogne Ukrajini.

U razgovorima su poljski i britanski premijer pažnju posvetili i nelegalnoj migraciji koja, kako je kazao Tusk, iako ima svoje specifičnosti i razlike na istočnoj granici koje čuva Poljska, kao i na britanskoj granici, na kraju krajeva ima iste negativne posledice.

"Zajedno se borimo protiv nelegalne migracije koju Lukašenko i Putin vide kao oružje", kazao je Sunak.

Vladimir Putin
Vladimir Putin foto: EPA-EFE/ALEXEI DRUZHININ / KREMLIN POOL

"Svesni smo svih okolnosti, znamo kako je to osetljiva tema. Ali zadatak broj jedan svake vlade jeste da kontroliše svoju teritoriju, štiti svoje gradjane, kontroliše i obezbedjuje svoje granice. U Poljskoj i Velikoj Britaniji su različiti tipovi migracije ali posledice su na kraju krajeva iste", kazao je Tusk.

Britanski premijer je danas, na konferenciji za novinare sa generalnim sekretarom NATO Stoltenbergom, rekao da će Velika Britanija poslati Ukrajini dodatnu pomoć od 500 miliona funti, što znači da će ovogodišnji britanski paket pomoći Ukrajini dostići 3,5 milijardi funti.

"Sada objavljujem i najveće pojačanje naše odbrane. Povećaćemo izdvajanja za odbranu na 2,5 odsto BDP do 2030. godine. Te aktivnosti počinjemo danas i kvota će se još povećavati. U narednih šest godina investiraćemo dodatnih 75 milijardi funti u našu odbranu", kazao je Sunak.

Riši Sunak
Riši Sunak foto: EPA-EFE/TOLGA AKMEN

Britanski premijer je rekao da je jedna od glavnih lekcija iz sukoba u Ukrajini da je nužno da zapadni saveznici i Velika Britanija stvore veće zalihe municije i da one moraju brže da se dopunjuju.

"Prebacićemo našu vojnu industriju u ratni režim. Izdvajamo 10 milijardi funti za municiju da naša vojna industrija stekne sigurnost dugoročnih ugovora, da može više da proizvodi i da u svakom momentu bude spremna za povećanje proizvodnje", rekao je u Varšavi Sunak.

Bonus video:

03:33

TREĆI SVETSKI RAT MOŽE DA IZBIJE SVAKOG ČASA, LJUDI MASOVNO KUPUJU OVO! Ekskluzivno iz Kalifornije za Kurir: Moguće je spasiti se

(Espreso/ Beta/ Prenela: T.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.